Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2009 23:57 - ПОЛЗИ ОТ МОЛИТВАТА
Автор: ikra Категория: Други   
Прочетен: 3943 Коментари: 0 Гласове:
8



image


Според Корана молитвата, чието значение е „призив, обръщение, молба, търсене на помощ”, е начинът, по който човек се обръща искрено към Бог и търси помощ от Него, Всемогъщият, Състрадателният и Милостивият, със знанието, че е подчинено на Него същество. Боледуването е един от тези моменти, в които човек усеща най-добре тази зависимост, и се сближава с Всевишния. Нещо повече, боледуването е изпитание, което съдържа множество мъдрост, случва се единствено по Негова воля и е предупреждение, което напомня на хората краткотрайността и несъвършенството на този живот, а и също така е източник на  възнаграждение в Отвъдното за проявеното търпение и покорност.

„И рече вашият Господ: “Зовете Ме, и Аз ще ви откликна! Онези, които от високомерие не Ми служат, ще влязат в Ада унизени!””

(
Сура Гафир, 60)

Тези, които не вярват, от друга страна пък си мислят, че начинът да оздравеят са единствено докторите, лекарствата или напредналите технологични възможности на съвременната наука. Те никога не си и помислят, че Бог е този, Който кара телесните им системи да функционират правилно, когато са здрави, или пък Който сътворява лекарствата и докторите, когато са болни. Много от тях се обръщат към Създателя само когато се уверят, че докторите и лекарствата не са достатъчни. Хората изпаднали в това положение търсят помощ единствено от Всевишния, осъзнавайки, че само Той може да ги спаси от тези трудности. В Корана се казва:

„И ако беда засегне човек, той Ни зове на хълбок или седнал, или прав. А щом снемем от него бедата му, отминава, сякаш не Ни е зовял заради бедата, която го е засегнала. Така бе разкрасено за престъпващите онова, което вършат.” (Сура Юнус, 12)

Човек обаче дори и когато е в добро здравословно състояние, не е в беда или затруднение трябва да се моли и да отдава благодарност на Всевишния за удобството, доброто здраве и всички останали блага, с които Той го е дарил.

Една много важна страна на молитвата е следната: Наред със словесната молитва, от голямо значение за човек е също така да полага усилия, с което да осъществи и своята молитва чрез действие. Молитва чрез действие означава правене на всичко възможно за постигане на определено желание. Например освен извършването на молитва един болен човек трябва също така да посети доктор-специалист, да взима лекарствата, които ще са му от полза, и да получи болнично лечение ако е необходимо или пък друга форма на специална грижа. Това е така, тъй като Бог  е свързал всичко, което се случва на този свят, със специални причини. Всичко на Земята и във Вселената се случва съобразно с тези причини. Ето защо човек трябва да предприеме необходимите мерки съгласно с тези причини, но знаейки, че Всевишния е този, Който ще ги направи ефективни, със смиреност, покорство и търпение да очаква резултат от Него.

Положителното въздействие на вярата и молитвата над болният и начинът, по който те ускоряват процеса на оздравяване, е въпрос, който е привлякъл вниманието и е препоръчван от докторите. Под заглавието „Бог и здраве: Добро лекарство ли е религията? Защо науката започва да вярва?” изданието от 10 ноември 2003 г. на видното списание Нюзуик (Newsweek) бе разгледано лечебното въздействие на религията като статия, свързана с илюстрацията на корицата. В нея се съобщава, че вярата в Бог повишава морала на хората и им помага да се възстановят по-лесно, а и че науката също е започнала да вярва, че хората имащи религиозна вяра се възстановяват по-лесно и по-бързо. Според анкета на Нюзуик (Newsweek) 72% от американците казват, че вярват, че молитвата може да излекува някого и че молитвата улеснява процеса на оздравяване. Проучване проведено във Великобритания и САЩ също достига до изводът, че молитвата намалява оплакванията на пациентите и ускорява процеса на възстановяване.

Според проучване проведено в Мичигънският университет депресията и стресът се наблюдават по-малко при набожните. Според открития на Университета Ръш в Чикаго пък ранната смъртност сред хората, които се прекланят и се молят редовно, е около 25% по-ниска, отколкото при тези, които нямат религиозни убеждения. Друго проучване, в което участвали 750 човека, които претърпели ангиокардиография, научно доказва „лечебната сила на молитвата”. Бе установено, че смъртността сред сърдечно болните, които се молят, е намаляла с 30% в рамките на една година след операцията.  

Примери за молитви споменати в Корана са:

„И [спомени] Айюб, който призова своя Господ: “Засегна ме беда, а Ти си Най-Милосърдният от милосърдните.” И му откликнахме Ние, и премахнахме бедата му, и възстановихме семейството му, и го удвоихме ­ милост от Нас и напомняне за покланящите се.” (Сура Анбиа, 83-84)

„И [спомени Юнус-] човека в кита, който отиде разгневен и мислеше, че Ние не ще го притесним. И извика в тъмнините [в корема на кита]: “Няма друг бог освен Теб! Пречист си Ти! Наистина бях несправедлив.” И му откликнахме Ние, и го спасихме от скръбта. Така спасяваме вярващите.” (Сура Анбиа, 87-88)

„И спомени [Закария], който призова своя Господ: “Господи, не ме оставяй сам! Ти си Най-добрият наследник.” И му откликнахме Ние, и му дарихме Яхя, и за него поправихме съпругата му. И те се надпреварваха в добрините, и Ни зовяха с копнеж и боязън. И бяха смирени пред Нас.” (Сура Анбиа, 89-90)

„И Нух Ни призова. И как прекрасно откликваме!” (Сура Саффат, 75)

Както вече казахме молитвата не трябва да бъде само за намаляване на болестите или другите земни проблеми. Един искрен вярващ трябва винаги да се моли на Всевишния и да се примирява с всичко, което му се случва. Фактът, че ползите от молитвата, които са разкрити в множество айети на Корана, са научно приети днес още веднъж разкрива чудната същност на Свещения Коран.

„И когато Моите раби те питат за Мен ­ Аз съм наблизо, откликвам на зова на зовящия, когато Ме позове. Нека и те Ми откликнат, и нека вярват в Мен, за да се напътят!” (Сура Бакара, 186)





Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ikra
Категория: Други
Прочетен: 4757622
Постинги: 1065
Коментари: 8468
Гласове: 49114
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031